Den sædvanlige vestlige kost er en ekstrem diæt med højt indhold af mættede fedtstoffer, animalske produkter, raffinerede fødevarer og stimulanser såsom chokolade, stærke krydderier, sukker, kaffe og alkohol. Den naturlige konsekvens er livsstilssygdomme og at fokus flyttes udad.
Selvom den veganske / vegetariske kost undlader animalske produkter og meget af de mættede fedtstoffer, fastholder den ofte de andre ekstremer, hvilket fører til endnu større ubalancer og i en del tilfælde mangeltilstande. Som regel en idealistisk tilgang til livet fremfor en realistisk, materialistisk eller indre drevet tilgang.
Makrobiotisk kost sigter mod at genskabe balance ved at servere en mere centreret – og enkel – kost, der hovedsagelig består af fuldkorn, grøntsager, tang, bønner, frø, bær, nødder, urter og frugter suppleret med små mængder stimulanser, animalske og raffinerede fødevarer. En sådan kost har været grundlaget for menneskeheden i århundreder før den industrielle revolution, som gjorde raffinerede fødevarer til en del af vor daglige kost.
Nogle mennesker oplever kostændringen som udfordrende, da det nogle gange bringer dem i kontakt med problemer og følelser, der ikke er blevet håndteret. Andre mennesker oplever den som en lettelse, idet symptomer – som de nogle gange er blevet så vant til, at de har glemt, at det kunne være anderledes – ofte forsvinder.