Mad (food Danish)

Maden på Avnø Højskole

Hovedparten af maden består af fuldkorn, bønner, frø og lokale grøntsager suppleret med mindre mængder frugt, nødder, tang og animalske produkter, alt tilberedt efter makrobiotiske principper. Udover at smage og se lækkert ud, er denne slags mad kendt for at aktivere din krops selvhelbredende kræfter, genoprette forbindelse til din indre kerne og åbne dine sanser for verden omkring dig.

BEVIDSTHED

Tilberedelse af et makrobiotisk måltid er en bevist skabelsesproces, der begynder med at fokusere på dem, der skal spise måltidet.

Derefter bruger kokken sine sanser, sin viden og intuition til at besvare spørgsmål som:

  • Hvordan er deres tilstand?
  • Hvilken tilstand har de brug for at være i for at leve deres drøm?
  • Hvilken slags atmosfære er der behov for for at få dagens aktiviteter til at fungere godt?
  • Hvilke råvarer er tilgængelige og i sæson?
  • Hvilken årstid er det?
  • Hvordan kan tilberedelse ændre de tilgængelige råvarers energikvalitet, for at producere den energikvalitet, som kokken ønsker?

Makrobiotisk mad forbinder os såvel med vor indre kerne og sande værdier, som med vores historie og menneskehedens historie.

BALANCE

Hvorfor makrobiotisk mad?

Den sædvanlige vestlige kost er en ekstrem diæt med højt indhold af mættede fedtstoffer, animalske produkter, raffinerede fødevarer og stimulanser såsom chokolade, stærke krydderier, sukker, kaffe og alkohol, som energetisk set fjerner os fra vores kerne.

Selvom den veganske / vegetariske kost undlader animalske produkter og meget af de mættede fedtstoffer, fastholder den ofte de andre ekstremer, hvilket resulterer i en idealistisk tilgang til livet fremfor en indre drevet tilgang.

Makrobiotisk kost sigter mod at genskabe balance ved at servere en mere centreret – og enkel – kost, der hovedsagelig består af fuldkorn, grøntsager, tang, bønner, frø, bær, nødder, urter og frugter suppleret med en mindre mængde animalske og raffinerede fødevarer. En sådan kost har været grundlaget for menneskeheden i århundreder før den industrielle revolution, som gjorde raffinerede fødevarer til en del af vor daglige kost.

Nogle mennesker oplever kostændringen som udfordrende, da det nogle gange bringer dem i kontakt med problemer og følelser, der ikke er blevet håndteret. Andre mennesker oplever den som en løsning på problemer, som de nogle gange er blevet så vant til, at de har glemt, at det kunne være anderledes.

ØKOLOGI

Vi bruger økologiske uraffinerede råvarer og foretrækker altid lokale fødevarer. Vi har allerede selv en lille urtehave og et drivhus med mikrogrøntsager.

Mikrogrøntsager

Mikrogrøntsager tilføjer frisk grønt til de fleste måltider. De reducerer behovet for mad og giver os forskellige mineraler og antioxidanter.

Homemade bread

Friskmalet mel giver os den bedste kvalitet og det bedst smagende brød. Surdej sørger for, at den er fordøjelig. Grøntsager og frø i brødet hjælper med at stabilisere blodsukkeret.

Dyrkning af haven

Allerede inden for de første uger flyttede vi vores krydderurtehave hertil, så vi kunne bruge vores egne krydderurter i madlavningen. I foråret 2021 starter vi en have med flere af de fødevarer, vi kan lide at spise.