Mad

Maden på Avnø højskole

Hovedparten af ​​maden består af fuldkorn, bønner, frø og lokale grøntsager suppleret med mindre mængder frugt, nødder og animalske produkter, alt tilberedt efter makrobiotiske principper. Udover at smage og se lækker ud, er denne slags mad kendt for at aktivere din krops selvhelbredende kræfter, genoprette forbindelse til din indre kerne og åbne dine sanser for verden omkring dig.

BEVIDST

Forberedelse af et makrobiotisk måltid er en bevidst skabelses proces, der begynder med at fokusere på de mennesker, der skal spise måltidet.

Derefter bruger kokken sine sanser, viden og intuition til at besvare spørgsmål som:

  • Hvilken tilstand er de i?
  • Hvilken slags tilstand skal de være i for at leve deres drøm?
  • Hvilken slags atmosfære er der behov for for at få dagens aktiviteter til at fungere godt?
  • Hvilken slags mad fås og i sæsonen?
  • Hvilken tid på året er det?
  • Hvordan kan de tilgængelige fødevarer ændres ved forberedelse for at producere den energikvalitet, som kokken sigter mod at skabe?

Makrobiotisk mad genforbinder os med vores indre kerne og sande værdier såvel som med vores historie og menneskehedens historie.

AFBALANCERET

Hvorfor makrobiotisk mad?

Den sædvanlige vestlige diæt er en ekstrem diæt med højt indhold af mættede fedtstoffer, animalske produkter, raffinerede fødevarer og stimulanser såsom chokolade, stærke krydderier, sukker, kaffe og alkohol, hvilket energisk set fjerner os fra vores kerne.

Selvom en vegansk / vegetarisk kost fjerner de animalske produkter og meget af de mættede fedtstoffer, holder den ofte de andre ekstremer, hvilket resulterer i en idealistisk tilgang til livet snarere end en indvendig drevet tilgang.

En makrobiotisk diæt sigter mod at genskabe balance ved at servere en mere centreret – og enkel – diæt bestående af fuldkorn, grøntsager, tang, bønner, frø, bær, nødder og frugter og urter, som har været grundlaget for menneskeheden i århundreder før den industrielle revolution, der gjorde raffinerede fødevarer mulige.

Nogle mennesker oplever ændringen i diæt som udfordrende, da det nogle gange bringer dem i kontakt med problemer og følelser, der ikke er blevet behandlet. Andre mennesker oplever det som en løsning på problemer, som de nogle gange er blevet så vant til, at de har glemt, at det kunne være anderledes.

ØKOLOGISK

Vi bruger økologiske uraffinerede ingredienser og foretrækker altid lokale madproduktioner. Vi har allerede en lille urtehave og et drivhus med mikrogrøntsager.

Microgreens

Microgreens tilføjer friskt grønt til næsten hvert måltid. De reducerer madbehovet og giver os forskellige mineraler og antioxidanter

Hjemmelavet brød

Friskmalet mel giver os den bedste kvalitet og det bedste smagende brød. Surdej sørger for, at det er fordøjelig. Grøntsager og frø i brødet hjælper med at stabilisere blodsukkeret.

Vores have

Allerede inden for de første uger, flyttede vi vores urtehave hertil, så vi kunne bruge vores egne urter til vores madlavning. I foråret starter vi en have med flere af de fødevarer, vi elsker at spise.

48417570_927662804289891_5814993485190660096_n
Michael Christian Jacobsen
Selvstændig konsulent. Meditationslærer. Krops terapeut. Forfatter.

Her er et par ord fra Michael, efter at han besøgte os i to dage:

At besøge Oasis-Avnø var fantastisk. Der er disse milepæle i livet, hvor tingene bare ændrer sig til det bedre. Helt ærligt havde jeg ikke den største forventning, jeg ankom på en vens anbefaling. Mødet med Kristiane var starten. Hun inviterede mig ind i køkkenet, et af mine yndlingssteder. Her lavede vi mad, snakkede og lo. Hun forklarede, delte sin viden og var helt åben for ideer osv. Jeg tilbragte to nætter på Avnø. Om morgenen den anden dag indså jeg, at jeg for første gang på et år ikke havde haft brug for at drikke noget vand om natten. Mit blodsukker måtte være nede! Under frokosten den dag talte jeg med Kristiane om det. Hun forklarede om, hvad sukker gør, den trang det skaber og de usunde virkninger det har. Da jeg har diabetes havde jeg lige haft en samtale med min læge lige før jeg ankom, om hvordan man opretholder et normalt blodsukkerniveau. Kristianes ord gav mening! Jeg droppede kaffen og allerede efter en uge er jeg i et bedre mentalt rum, og vågner op frisk som aldrig før! Mine dage går med forskellige aktiviteter, jeg er sluppet af med en stresset tilstand af fysisk og mental stress. Føler mig energisk som for 15 år siden. Det er en beslutning. Sukker er et endeligt farvel. Bare i sidste uge startede jeg med 3 kander kaffe. Jeg var konstant kaffehøj for at kompensere for dårlig søvn. At droppe kaffe har givet mig energi! Hver morgen byder jeg mig selv velkommen tilbage til et liv, der er værd at leve.